Osmose vandfilter?
Det er ikke så længe siden, at jeg læste en artikel om vores drikkevand. Jeg har faktisk ikke tænkt over det. Men der er grund til bekymring. Drikkevand skal være rent. Og her i landet bryster vi os af, at vi har godt drikkevand. Men er det så godt, som vi tror? Jeg er ikke helt sikker. Jeg ved, at metoderne, der bruges på vandværkerne, er godkendte af miljøstyrelsen. Jeg ved, at man gør sit bedste for, at kvaliteten af vandet er høj. Men er det nok? Jeg er ikke helt overbevist om det!
Så, jeg besluttede for noget tid siden at købe et drikkevandsanlæg med omvendt osmose.
Jeg gjorde det
Jeg gjorde det, fordi – ja der er flere grunde. For det første er jeg selv storforbruger af vand. Jeg drikker mindst 2 liter om dagen. For det andet vil jeg gerne beskytte mine børn. De skal ikke have tungmetaller i deres krop. Børn optager nemmere tungmetaller i deres krop end voksne. Så i min optik skal de beskyttes mod dem. De kan jo ikke udskille dem senere. Det kan ingen. For det tredje, så ved jeg, at vandværket gør sit bedste. Men der er jo ingen, der forhindrer mig i at højne kvaliteten. Og faktisk, så har jeg oplevet, at jeg synes, at vandet, jeg drikker, er bedre, efter at jeg købte anlægget.
En hel videnskab
Det her med omvendt osmose er en videnskab. Jeg kan ikke helt forklare det. Jeg er ikke god til logisk tænkning. Men det, som jeg ved, er, at omvendt osmose sørger for, at nogle af de partikler, som tungmetallerne fx er, bliver forhindret i at trænge ind i vandet, som jeg tapper.
Det har noget at gøre med, at tunge molekyler tiltrækker lettere molekyler – men hvis man forhindrer de lette molekyler i at mødes med de tunge, så bliver vandet renere. Giver det mening? Det håber jeg.
Lige efter at jeg havde købt anlægget, syntes jeg, at det så grimt ud. Det kan være lidt af en prøvelse at se på det. Især hvis man er meget overbevist om, at ens stil skal være stram. Men jeg oplevede, at efter få dage, så lagde jeg ikke mærke til anlægget selv. Nej. Det, jeg lagde mærke til, var, at vandet, jeg drak, faktisk var blødere at få i munden. Og det smagte bedre. Ja. Vand smager af noget.
Ingen salt eller klor
Vi har vænnet os til, at der skal være et strejf af salt og klor. (I det mindste her i landet.) Men sådan behøver det ikke at smage. Nej: Jeg siger ikke, at det skal smage af sydhavsfrugter og kærlighed. Jeg siger bare, at vand har smag. Og den skal vi finde. Vi skal ikke bare tage autoriteternes ord for givne.
Lad mig forklare dig, hvad jeg mener: Når jeg får at vide, at en rød farve er rød, så har jeg mulighed for at fortolke det: Den kan være rubinrød, eller den kan være lyserød. Det er lidt det samme med vand. Det kan smage forskelligt. Med krystaller, mineraler og tungmetaller, eller med krystaller og mineraler – uden tungmetaller.
Du bestemmer.