Center for kvinder
For nylig så jeg en statistik over unge og alkohol. Tallene er skræmmende. Danske unge i alderen 15 – 25 år drikker meget mere end deres jævnaldrende i de fleste andre europæiske lande. Selvom der er meget fokus på sund livsstil, motion og sunde spisevaner, så kommer vi ikke udenom, at de fleste unge forbinder socialt samvær med alkohol. Meget alkohol. Den samme statistik viste også, at mange unge faktisk ikke ønsker at drikke alkohol, men de er ikke stærke nok til at sige nej tak. Mest fordi de er bange for at blive holdt uden for et socialt liv med deres jævnaldrende.
Grim udvikling
Tallene fik mig til at tænke på, at en del af de unge, som drikker for meget, udvikler sig til at blive alkoholikere. De har brug for hjælp. Helt konkret. Sådan i form af afvænning og i særdeleshed i form af at opdage, at livet uden alkohol er smukt og sjovt. I min optik burde sundhedsmyndighederne i samarbejde med kommunerne gøre noget konkret, som kan hjælpe de unge. Fx etablere særlige krisecentre for unge med alkoholproblemer. Et sted, hvor de kan være og lære, at de sagtens kan leve uden alkohol i weekender og til fester. Et sted, hvor de kan udveksle erfaringer med jævnaldrende om deres problem.
Unge mennesker vil jo gerne dele deres gode og dårlige erfaringer. De er ikke så fastbundne i deres hjerner som vi ’de voksne’, sommetider er. Vi er jo fanget i tabuer og dårlig samvittighed over vores dårlige vaner (fx et for stort alkoholforbrug). Vi taler ikke om vores dårlige eller forkerte vaner.
Krisecenter ved København
Jeg mener et eller andet sted at have læst om sådan et krisecenter i København. Jeg har også forsøgt at google det. Men jeg kan ikke finde oplysninger om det. Måske eksisterer det ikke længere. Det kniber jo med at få støtte til den slags centre. Måske har det været tvunget til at lukke. Desværre.
Du spørger måske om, hvorfor jeg mener, at sådan et krisecenter, der henvender sig udelukkende til unge med alkoholproblemer, er nødvendigt. Kan man ikke bare sende de unge hen på en eller anden afvænningsklinik? Det er givetvis den almindeligste praksis, og jeg tror personligt ikke på, at det virker i ret lang tid. Afvænning er midlertidigt. Det er så nemt at falde tilbage i et gammelt mønster. Oplæring er derimod mere permanent. Det nye, man lærer, glemmer man ikke. Og det giver glæde at lære nye ting. Og det tror jeg, sådan et specielt krisecenter kan bidrage med.
Ægte mennesker
De unge, som kommer på sådan et center, vil ikke føle, at de er patient nr. det og det. De vil føle, at de er en del af et nyt netværk, hvor de lærer at bruge deres energi og hjerneceller i stedet for at drikke energien ud af kroppen og cellerne ud af hjernen. Så derfor tror jeg på idéen med særlige krisecentre for unge. Ligesom for kvinder. Om det skal være for unge med alkoholproblemer eller andre problemer, er sådan set ligegyldigt. Jeg tror bare, at vi som samfund skal lære at håndtere forskellige samfundsgrupper forskelligt. Konkrete problemer kan ikke håndteres på samlebånd.